środa, 28 grudnia 2016

Kruche ciasteczka

Ciasteczka zostały przygotowane przy pomocy Pierogomanii.

Składniki na kruche ciasto:
350 g mąki
200 g margaryny
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
1/4 szkl. cukru pudru
szczypta soli

Dodatkowo
jagody
cukier

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, zawinąć w woreczek by nie wysychało, włożyć do lodówki i porządnie schłodzić (2 - 3 godziny) lub włożyć do lodówki na całą noc.Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na kilka części. Każdą z nich rozwałkować (podsypując lekko mąką) na grubość około 2 mm.Płat ciasta wielkości Pierogomani ułożyć na niej, na to wyłożyć- korzystając z załączonej łyżeczki - dowolny farsz [ u mnie jagody wymieszane z cukrem] lekko go dociskając. Drugim płatem ciasta przykryć farsz. Następnie rozwałkować, tak aby wyciąć kształt pierożków. Usunąć nadmiar ciasta, przewrócić Pierogomanię do góry nogami i delikatnie wypchnąć pierożki, w razie potrzeby pomagając dołączoną łyżeczką..Ułożyć na blaszkę.Piec około 15 minut w temperaturze 190 stopni, na złoty kolor. Po wystudzeniu polukrować.

Można użyć dowolnych owoców według uznania i dostępności.

Smacznego!

Przepis zaczerpnięty z internetu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz