środa, 4 maja 2016

Warzywne frytki + DIP

  • 5 marchewek
  • 4 korzenie pietruszki
  • 4łodygi selera naciowego
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty chili
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

dip:
  • 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • 2 łyżki chrzanu śmietankowego
  • 1 łyżka majonezu (light lub dietetyczny)
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 korniszony
  • 10 marynowanych pieczarek 
Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i pokrój w słupki. Do miski do ciasta wlej olej, włóż warzywa, dopraw i wymieszaj dłońmi, olej z przyprawami został dokładnie rozprowadzony po warzywach. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Warzywa wyłóż na silikonowej macie.
Piecz 25-30 minut - do dowolnego zrumienienia
Dip: w Multi Rozdrabniaczu wymieszaj jogurt, łagodny chrzan śmietankowy, majonez, natkę i dopraw do smaku. Ogórki pokrój w drobną kosteczkę, pieczarki posiekaj, składniki wymieszaj dokładnie. 
Warzywne frytki podawaj z dipem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz